Kwalifikacja Z.16
czerwiec 2014Ile porcji produktów białkowych powinna zawierać dzienna dieta dziecka w wieku 1 – 3 lat?
Ile porcji produktów białkowych powinna zawierać dzienna dieta dziecka w wieku 1 – 3 lat?
czerwiec 2015U pacjenta ze stwierdzoną cukrzycą typu II należy zastosować dietę
U pacjenta ze stwierdzoną cukrzycą typu II należy zastosować dietę
czerwiec 2014Spożywanie potraw według diety wysokokalorycznej z dużą ilością cukru, słodyczy i alkoholu może doprowadzić do
Spożywanie potraw według diety wysokokalorycznej z dużą ilością cukru, słodyczy i alkoholu może doprowadzić do
czerwiec 2014Rola kobaltu w organizmie człowieka polega na
Rola kobaltu w organizmie człowieka polega na
czerwiec 2015Jakie konsekwencje zdrowotne wynikają z długotrwałego niedoboru białka w diecie?
Jakie konsekwencje zdrowotne wynikają z długotrwałego niedoboru białka w diecie?
czerwiec 2014Który etap obróbki wstępnej jest niezbędny do przygotowania kasz drobnych na sypko?
Który etap obróbki wstępnej jest niezbędny do przygotowania kasz drobnych na sypko?
czerwiec 2014Która grupa warzyw i owoców ma zastosowanie w profilaktyce nowotworowej jelita grubego?
Która grupa warzyw i owoców ma zastosowanie w profilaktyce nowotworowej jelita grubego?
czerwiec 2015Która z wymienionych zasad diety stosowana jest w chorobach nerek?
Która z wymienionych zasad diety stosowana jest w chorobach nerek?
styczeń 2015Jaki będzie procentowy udział energii pochodzącej z białka, jeżeli dzienna racja pokarmowa wynosi 2000 kcal, a spożycie białka 60 g?
Jaki będzie procentowy udział energii pochodzącej z białka, jeżeli dzienna racja pokarmowa wynosi 2000 kcal, a spożycie białka 60 g?
styczeń 2015Celem zastosowania diety niskobiałkowej w żywieniu pacjenta jest
Celem zastosowania diety niskobiałkowej w żywieniu pacjenta jest
czerwiec 2014Pieczywo kukurydziane jest stosowane głównie w diecie
Pieczywo kukurydziane jest stosowane głównie w diecie
czerwiec 2014Kuskus to kasza otrzymywana
Kuskus to kasza otrzymywana
czerwiec 2014Nadmierne spożywanie produktów bogatych w NaCl może być przyczyną powstania
Nadmierne spożywanie produktów bogatych w NaCl może być przyczyną powstania
czerwiec 2014Który sok jest bogatym źródłem potasu?
Który sok jest bogatym źródłem potasu?
czerwiec 2015Którą z metod edukacyjnych w zakresie żywienia można zastosować dla pacjentów przebywających w szpitalu?
Którą z metod edukacyjnych w zakresie żywienia można zastosować dla pacjentów przebywających w szpitalu?
czerwiec 2014Najbogatszym źródłem żelaza jest
Najbogatszym źródłem żelaza jest
czerwiec 2014Największą wartość odżywczą posiada ryż
Największą wartość odżywczą posiada ryż
styczeń 2015Która z wymienionych funkcji nie dotyczy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA)?
Która z wymienionych funkcji nie dotyczy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA)?
czerwiec 2014Szafran to przyprawa, której częścią użytkową są
Szafran to przyprawa, której częścią użytkową są
czerwiec 2015Zakład gastronomiczny przygotowujący posiłki dla pacjentów szpitala ma obowiązek pobierania i przechowywania próbek żywności, niezbędnych do przeprowadzenia badań laboratoryjnych w ilości
Zakład gastronomiczny przygotowujący posiłki dla pacjentów szpitala ma obowiązek pobierania i przechowywania próbek żywności, niezbędnych do przeprowadzenia badań laboratoryjnych w ilości
czerwiec 2015Którą z metod utrwalania warzyw korzeniowych należy zastosować, aby przedłużyć trwałość surowca w warunkach domowych?
Którą z metod utrwalania warzyw korzeniowych należy zastosować, aby przedłużyć trwałość surowca w warunkach domowych?
styczeń 2015Które produkty spożywcze są wskazane w diecie bogatoresztkowej?
Które produkty spożywcze są wskazane w diecie bogatoresztkowej?
czerwiec 2015Który zestaw wymienionych potraw należy uwzględnić w diecie niskobiałkowej?
Który zestaw wymienionych potraw należy uwzględnić w diecie niskobiałkowej?
styczeń 2015Podczas obróbki wstępnej na stratę znacznych ilości witamin i składników mineralnych wpływa
Podczas obróbki wstępnej na stratę znacznych ilości witamin i składników mineralnych wpływa
czerwiec 2014Najwięcej wapnia znajduje się w 100 g
Najwięcej wapnia znajduje się w 100 g
czerwiec 2015Dzienna racja pokarmowa dorosłego, zdrowego człowieka uwzględnia spożycie 1/3 szt. jaja na dobę. Jeżeli pacjent będzie spożywał codziennie jedno jajo przez 3 dni, to o ile sztuk przekroczy normę wyżywienia?
Dzienna racja pokarmowa dorosłego, zdrowego człowieka uwzględnia spożycie 1/3 szt. jaja na dobę. Jeżeli pacjent będzie spożywał codziennie jedno jajo przez 3 dni, to o ile sztuk przekroczy normę wyżywienia?
styczeń 2015Jaka podaż białka jest odpowiednia w diecie bogatobiałkowej w rozległych oparzeniach, dla osoby dorosłej w przeliczeniu na 1 kg należnej masy ciała?
Jaka podaż białka jest odpowiednia w diecie bogatobiałkowej w rozległych oparzeniach, dla osoby dorosłej w przeliczeniu na 1 kg należnej masy ciała?
czerwiec 2014Który produkt stanowi najbogatsze źródło NNKT?
Który produkt stanowi najbogatsze źródło NNKT?
czerwiec 2015Do czego może prowadzić nadmiar kwasu szczawiowego w diecie człowieka?
Do czego może prowadzić nadmiar kwasu szczawiowego w diecie człowieka?
styczeń 2015Jakie mogą wystąpić negatywne skutki zdrowotne niewłaściwego stosowania diet wegetariańskich?
Jakie mogą wystąpić negatywne skutki zdrowotne niewłaściwego stosowania diet wegetariańskich?
styczeń 2015Które produkty są dobrym źródłem wapnia w diecie?
Które produkty są dobrym źródłem wapnia w diecie?
czerwiec 2014W diecie hipolipemicznej ilość błonnika pokarmowego powinna wynosić dziennie
W diecie hipolipemicznej ilość błonnika pokarmowego powinna wynosić dziennie
czerwiec 2015Całkowite lub częściowe żywienie pozajelitowe wskazane jest dla
Całkowite lub częściowe żywienie pozajelitowe wskazane jest dla
styczeń 2015Na przygotowanie 1 porcji surówki z cykorii, selera i jabłka potrzeba: 25 g cykorii, 25 g ogórka kiszonego, 20 g selera i 25 g jabłka. Oblicz, ile gramów poszczególnych warzyw należy przygotować na 20 porcji surówki dla jednej grupy dzieci w przedszkolu.
Na przygotowanie 1 porcji surówki z cykorii, selera i jabłka potrzeba: 25 g cykorii, 25 g ogórka kiszonego, 20 g selera i 25 g jabłka. Oblicz, ile gramów poszczególnych warzyw należy przygotować na 20 porcji surówki dla jednej grupy dzieci w przedszkolu.
styczeń 2015Brak regularności posiłków, podjadanie słodyczy i przekąsek, niekontrolowanie masy ciała oraz brak aktywności fizycznej może prowadzić do
Brak regularności posiłków, podjadanie słodyczy i przekąsek, niekontrolowanie masy ciała oraz brak aktywności fizycznej może prowadzić do
styczeń 2015Który z produktów spożywczych może zakwaszać organizm człowieka?
Który z produktów spożywczych może zakwaszać organizm człowieka?
styczeń 2015Które produkty są bogatym źródłem selenu?
Które produkty są bogatym źródłem selenu?
czerwiec 2014Które techniki obróbki cieplnej są zalecane w żywieniu ludzi starszych?
Które techniki obróbki cieplnej są zalecane w żywieniu ludzi starszych?
czerwiec 2014Robusta to gatunek
Robusta to gatunek
czerwiec 2014Choremu w okresie niewyrównania i niewydolności wątroby należy zalecić dietę
Choremu w okresie niewyrównania i niewydolności wątroby należy zalecić dietę
Czas rozwiązywania: 0 godzin, 0 minut i 0 sekund.
Twój wynik: 0%
Udzielono poprawnej odpowiedzi na 0 pytań z 40.