Kwalifikacja Z.16
czerwiec 2015Zakład gastronomiczny przygotowujący posiłki dla pacjentów szpitala ma obowiązek pobierania i przechowywania próbek żywności, niezbędnych do przeprowadzenia badań laboratoryjnych w ilości
Zakład gastronomiczny przygotowujący posiłki dla pacjentów szpitala ma obowiązek pobierania i przechowywania próbek żywności, niezbędnych do przeprowadzenia badań laboratoryjnych w ilości
styczeń 2015Które produkty spożywcze są wskazane w diecie bogatoresztkowej?
Które produkty spożywcze są wskazane w diecie bogatoresztkowej?
czerwiec 2015Który zestaw wymienionych potraw należy uwzględnić w diecie niskobiałkowej?
Który zestaw wymienionych potraw należy uwzględnić w diecie niskobiałkowej?
styczeń 2015Podczas obróbki wstępnej na stratę znacznych ilości witamin i składników mineralnych wpływa
Podczas obróbki wstępnej na stratę znacznych ilości witamin i składników mineralnych wpływa
czerwiec 2014W jakim stosunku powinno się dodawać wody do ryżu, aby potrawa była sypka?
W jakim stosunku powinno się dodawać wody do ryżu, aby potrawa była sypka?
czerwiec 2015Dzienna racja pokarmowa dorosłego, zdrowego człowieka uwzględnia spożycie 1/3 szt. jaja na dobę. Jeżeli pacjent będzie spożywał codziennie jedno jajo przez 3 dni, to o ile sztuk przekroczy normę wyżywienia?
Dzienna racja pokarmowa dorosłego, zdrowego człowieka uwzględnia spożycie 1/3 szt. jaja na dobę. Jeżeli pacjent będzie spożywał codziennie jedno jajo przez 3 dni, to o ile sztuk przekroczy normę wyżywienia?
czerwiec 2015Jaką należy zastosować dietę u pacjenta, którego współczynnik BMI wynosi 30,5?
Jaką należy zastosować dietę u pacjenta, którego współczynnik BMI wynosi 30,5?
styczeń 2015Oblicz zawartość magnezu i potasu w porcji kaszy gryczanej o masie 50 g, jeżeli 100 g kaszy gryczanej zawiera 218 mg magnezu oraz 443 mg potasu.
Oblicz zawartość magnezu i potasu w porcji kaszy gryczanej o masie 50 g, jeżeli 100 g kaszy gryczanej zawiera 218 mg magnezu oraz 443 mg potasu.
czerwiec 2014Spożywanie 3 posiłków dziennie przez chorych na cukrzycę typu 1 może spowodować
Spożywanie 3 posiłków dziennie przez chorych na cukrzycę typu 1 może spowodować
styczeń 2015Który zestaw obiadowy jest wskazany dla 55-letniego mężczyzny z rozpoznaniem wirusowego zapalenia wątroby?
Który zestaw obiadowy jest wskazany dla 55-letniego mężczyzny z rozpoznaniem wirusowego zapalenia wątroby?
czerwiec 2014Na podstawie pomiaru stężenia glukozy we krwi stwierdzono u pacjenta hipoglikemię. Przyczyną może być
Na podstawie pomiaru stężenia glukozy we krwi stwierdzono u pacjenta hipoglikemię. Przyczyną może być
styczeń 2015Na podstawie poziomu których składników surowicy krwi można określić stan gospodarki lipidowej ustroju?
Na podstawie poziomu których składników surowicy krwi można określić stan gospodarki lipidowej ustroju?
styczeń 2015Które produkty są dobrym źródłem wapnia w diecie?
Które produkty są dobrym źródłem wapnia w diecie?
czerwiec 2014Założeniem witarianizmu jest spożywanie
Założeniem witarianizmu jest spożywanie
styczeń 2015Na przygotowanie 1 porcji surówki z cykorii, selera i jabłka potrzeba: 25 g cykorii, 25 g ogórka kiszonego, 20 g selera i 25 g jabłka. Oblicz, ile gramów poszczególnych warzyw należy przygotować na 20 porcji surówki dla jednej grupy dzieci w przedszkolu.
Na przygotowanie 1 porcji surówki z cykorii, selera i jabłka potrzeba: 25 g cykorii, 25 g ogórka kiszonego, 20 g selera i 25 g jabłka. Oblicz, ile gramów poszczególnych warzyw należy przygotować na 20 porcji surówki dla jednej grupy dzieci w przedszkolu.
czerwiec 2014Soki owocowe aseptycznie pakowane utrwala się metodą
Soki owocowe aseptycznie pakowane utrwala się metodą
styczeń 2015Który z produktów spożywczych może zakwaszać organizm człowieka?
Który z produktów spożywczych może zakwaszać organizm człowieka?
czerwiec 2015Które z wymienionych surowców i produktów należy uwzględnić do sporządzenia zupy ogórkowej czystej?
Które z wymienionych surowców i produktów należy uwzględnić do sporządzenia zupy ogórkowej czystej?
czerwiec 2014Robusta to gatunek
Robusta to gatunek
czerwiec 2014Teina zawarta w herbacie parzonej przez 2 – 3 minuty działa na organizm człowieka
Teina zawarta w herbacie parzonej przez 2 – 3 minuty działa na organizm człowieka
czerwiec 2015Do sporządzenia jednej porcji jajecznicy należy użyć 2,5 jaja. Ile jaj należy zapisać na zleceniu wydania z magazynu, aby przygotować 15 porcji jajecznicy?
Do sporządzenia jednej porcji jajecznicy należy użyć 2,5 jaja. Ile jaj należy zapisać na zleceniu wydania z magazynu, aby przygotować 15 porcji jajecznicy?
czerwiec 2015Moda na stosowanie restrykcyjnych diet odchudzających może prowadzić do
Moda na stosowanie restrykcyjnych diet odchudzających może prowadzić do
styczeń 2015Które zalecenie żywieniowe należy zastosować w profilaktyce nowotworów jelita grubego.
Które zalecenie żywieniowe należy zastosować w profilaktyce nowotworów jelita grubego.
czerwiec 2015Która grupa produktów jest źródłem węglowodanów złożonych?
Która grupa produktów jest źródłem węglowodanów złożonych?
styczeń 2015Na czym polega proces duszenia potraw?
Na czym polega proces duszenia potraw?
czerwiec 2014Spożywanie potraw według diety wysokokalorycznej z dużą ilością cukru, słodyczy i alkoholu może doprowadzić do
Spożywanie potraw według diety wysokokalorycznej z dużą ilością cukru, słodyczy i alkoholu może doprowadzić do
czerwiec 2015Szkolenia personelu z zakresu higieny, zatruć pokarmowych, skażeń żywności oraz wypełniania dokumentów związanych z GHP/GMP, zapisywane są
Szkolenia personelu z zakresu higieny, zatruć pokarmowych, skażeń żywności oraz wypełniania dokumentów związanych z GHP/GMP, zapisywane są
czerwiec 2014Rola kobaltu w organizmie człowieka polega na
Rola kobaltu w organizmie człowieka polega na
styczeń 2015Które techniki obróbki cieplnej są zalecane w diecie łatwostrawnej?
Które techniki obróbki cieplnej są zalecane w diecie łatwostrawnej?
czerwiec 2014Która grupa warzyw i owoców ma zastosowanie w profilaktyce nowotworowej jelita grubego?
Która grupa warzyw i owoców ma zastosowanie w profilaktyce nowotworowej jelita grubego?
styczeń 2015Mleko świeże powinno być przechowywane
Mleko świeże powinno być przechowywane
czerwiec 2015Do produktów mlecznych fermentowanych nie zalicza się
Do produktów mlecznych fermentowanych nie zalicza się
styczeń 2015Celem zastosowania diety niskobiałkowej w żywieniu pacjenta jest
Celem zastosowania diety niskobiałkowej w żywieniu pacjenta jest
czerwiec 2014Pieczywo kukurydziane jest stosowane głównie w diecie
Pieczywo kukurydziane jest stosowane głównie w diecie
czerwiec 2014Nadmierne spożywanie produktów bogatych w NaCl może być przyczyną powstania
Nadmierne spożywanie produktów bogatych w NaCl może być przyczyną powstania
czerwiec 2015Które z produktów są bogatym źródłem witaminy C?
Które z produktów są bogatym źródłem witaminy C?
czerwiec 2015Których informacji o pacjencie nie zawiera wywiad żywieniowy?
Których informacji o pacjencie nie zawiera wywiad żywieniowy?
czerwiec 2014Spożywanie produktów oczyszczonych, przetworzonych, z niskiego przemiału może przyczynić się do powstawania
Spożywanie produktów oczyszczonych, przetworzonych, z niskiego przemiału może przyczynić się do powstawania
czerwiec 2014Szafran to przyprawa, której częścią użytkową są
Szafran to przyprawa, której częścią użytkową są
styczeń 2015Spośród wymienionych produktów najwięcej błonnika pokarmowego dostarcza
Spośród wymienionych produktów najwięcej błonnika pokarmowego dostarcza
Czas rozwiązywania: 0 godzin, 0 minut i 0 sekund.
Twój wynik: 0%
Udzielono poprawnej odpowiedzi na 0 pytań z 40.