Kwalifikacja TG.17
czerwiec 2020W którym zakresie temperatur należy przechowywać schłodzone tuszki drobiowe?
W którym zakresie temperatur należy przechowywać schłodzone tuszki drobiowe?
styczeń 2020Oznaczając laboratoryjnie typ mąki, odważoną próbkę mąki poddaje się procesowi
Oznaczając laboratoryjnie typ mąki, odważoną próbkę mąki poddaje się procesowi
styczeń 2020Za powstawanie oczek w serach podpuszczkowych odpowiedzialna jest fermentacja
Za powstawanie oczek w serach podpuszczkowych odpowiedzialna jest fermentacja
czerwiec 2020Sterylny pobór próbki żywności jest wymagany przy oznaczaniu
Sterylny pobór próbki żywności jest wymagany przy oznaczaniu
czerwiec 2020Piknometr jest naczyniem laboratoryjnym wykorzystywanym do oznaczania
Piknometr jest naczyniem laboratoryjnym wykorzystywanym do oznaczania
czerwiec 2020Do metod chemicznych utrwalania żywności zalicza się
Do metod chemicznych utrwalania żywności zalicza się
czerwiec 2020Do wymycia sacharozy z krajanki buraczanej podczas produkcji cukru należy zastosować
Do wymycia sacharozy z krajanki buraczanej podczas produkcji cukru należy zastosować
czerwiec 2020Ile % wyniesie ubytek wypiekowy, jeżeli masa kęsa ciasta wynosi 1,16 kg, a masa gorącego chleba 1,03 kg?
Ile % wyniesie ubytek wypiekowy, jeżeli masa kęsa ciasta wynosi 1,16 kg, a masa gorącego chleba 1,03 kg?
styczeń 2020Zdolność pochłaniania pary wodnej przez ziarno określa się terminem
Zdolność pochłaniania pary wodnej przez ziarno określa się terminem
czerwiec 2020Analiza sensoryczna, polegająca na porównaniu badanych próbek z wymaganiami norm jakości, to metoda
Analiza sensoryczna, polegająca na porównaniu badanych próbek z wymaganiami norm jakości, to metoda
styczeń 2020Którą metodą przeprowadza się oznaczanie chlorków w środowisku obojętnym?
Którą metodą przeprowadza się oznaczanie chlorków w środowisku obojętnym?
czerwiec 2020Patroszenie ryb ma na celu
Patroszenie ryb ma na celu
czerwiec 2020W wyniku oceny organoleptycznej mąki stwierdzono, że przed wykorzystaniem do produkcji pieczywa należy pozostawić ją na kilka godzin w hali produkcyjnej. Która z cech mąki była niewłaściwa?
W wyniku oceny organoleptycznej mąki stwierdzono, że przed wykorzystaniem do produkcji pieczywa należy pozostawić ją na kilka godzin w hali produkcyjnej. Która z cech mąki była niewłaściwa?
czerwiec 2020Ocena olejów na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych odbywa się za pośrednictwem oznaczenia liczby
Ocena olejów na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych odbywa się za pośrednictwem oznaczenia liczby
styczeń 2020Które urządzenie służy do oceny świeżości jaj?
Które urządzenie służy do oceny świeżości jaj?
styczeń 2020Do oznaczenia gęstości produktów spożywczych służy
Do oznaczenia gęstości produktów spożywczych służy
czerwiec 2020Oblicz masę surowców niezbędną do wyprodukowania 660 kg kaszanki wyborowej jęczmiennej przy wydajności 132%.
Oblicz masę surowców niezbędną do wyprodukowania 660 kg kaszanki wyborowej jęczmiennej przy wydajności 132%.
czerwiec 2020Dodatkami żywnościowymi o właściwościach żelujących są
Dodatkami żywnościowymi o właściwościach żelujących są
styczeń 2020Dodatkiem do żywności o właściwościach zagęszczających pozyskiwanym z owoców jest
Dodatkiem do żywności o właściwościach zagęszczających pozyskiwanym z owoców jest
styczeń 2020Które z enzymów stosowane są w celu zwiększenia wydajności procesu tłoczenia miazgi owocowej?
Które z enzymów stosowane są w celu zwiększenia wydajności procesu tłoczenia miazgi owocowej?
styczeń 2020Ile wynosi ubytek wypiekowy chleba, jeżeli naważka ciasta wynosiła 1 140 g, a gorący chleb waży 1 000 g?
Ile wynosi ubytek wypiekowy chleba, jeżeli naważka ciasta wynosiła 1 140 g, a gorący chleb waży 1 000 g?
styczeń 2020Oznaczanie zawartości tłuszczu w produktach spożywczych metodą Soxhleta oparte jest na procesie
Oznaczanie zawartości tłuszczu w produktach spożywczych metodą Soxhleta oparte jest na procesie
styczeń 2020Który proces należy przeprowadzić podczas rafinowania olejów w celu wytrącenia wolnych kwasów tłuszczowych?
Który proces należy przeprowadzić podczas rafinowania olejów w celu wytrącenia wolnych kwasów tłuszczowych?
styczeń 2020Maszyna pakująca zamyka w ciągu 1 godziny 1 500 sztuk paczek makaronu o masie 500 g każda. Ile czasu potrzeba na zapakowanie 6 000 kg makaronu przez dwie maszyny pracujące jednocześnie?
Maszyna pakująca zamyka w ciągu 1 godziny 1 500 sztuk paczek makaronu o masie 500 g każda. Ile czasu potrzeba na zapakowanie 6 000 kg makaronu przez dwie maszyny pracujące jednocześnie?
czerwiec 2020Mleko surowe, w którym stwierdzono obecność antybiotyków, należy przeznaczyć do
Mleko surowe, w którym stwierdzono obecność antybiotyków, należy przeznaczyć do
styczeń 2020Surowcem do produkcji pieczywa bezglutenowego jest mąka
Surowcem do produkcji pieczywa bezglutenowego jest mąka
styczeń 2020Do produkcji skrobi przeznacza się ziemniaki o minimalnej skrobiowości wynoszącej
Do produkcji skrobi przeznacza się ziemniaki o minimalnej skrobiowości wynoszącej
czerwiec 2020Pozyskanie surowca → patroszenie ryb → odkrwawianie ryb → dojrzewanie w basenach → wyjmowanie z kąpieli → usuwanie części przebarwień → porcjowanie → pakowanie do pojemników → dawkowanie zalewy → zamykanie opakowań → etykietowanie → magazynowanie.
Pozyskanie surowca → patroszenie ryb → odkrwawianie ryb → dojrzewanie w basenach → wyjmowanie z kąpieli → usuwanie części przebarwień → porcjowanie → pakowanie do pojemników → dawkowanie zalewy → zamykanie opakowań → etykietowanie → magazynowanie.
Zamieszczony schemat technologiczny przedstawia proces produkcji
czerwiec 2020Ile opakowań należy przygotować do zapakowania 800 kg kiełbasy żywieckiej, jeżeli 300 kg kiełbasy zapakowanych zostanie w opakowania po 250 g, a pozostała ilość w opakowania po 500 g?
Ile opakowań należy przygotować do zapakowania 800 kg kiełbasy żywieckiej, jeżeli 300 kg kiełbasy zapakowanych zostanie w opakowania po 250 g, a pozostała ilość w opakowania po 500 g?
czerwiec 2020Który wskaźnik chemiczny jest stosowany przy oznaczaniu zawartości soli metodą Mohra w produktach żywnościowych?
Który wskaźnik chemiczny jest stosowany przy oznaczaniu zawartości soli metodą Mohra w produktach żywnościowych?
styczeń 2020Liczba kwasowa tłuszczu informuje
Liczba kwasowa tłuszczu informuje
czerwiec 2020Laborant ma do dyspozycji 100 g roztworu NaOH o stężeniu 30%. Jaką ilość wody musi dodać, aby otrzymać 300 g 10% roztworu NaOH?
Laborant ma do dyspozycji 100 g roztworu NaOH o stężeniu 30%. Jaką ilość wody musi dodać, aby otrzymać 300 g 10% roztworu NaOH?
czerwiec 2020Woda stosowana do mycia w przemyśle spożywczym jest
Woda stosowana do mycia w przemyśle spożywczym jest
czerwiec 2020Do peklowania mięsa drobnego przeznaczonego do produkcji kiełbasy stosowana jest metoda
Do peklowania mięsa drobnego przeznaczonego do produkcji kiełbasy stosowana jest metoda
styczeń 2020Proces peklowania stosuje się do utrwalania
Proces peklowania stosuje się do utrwalania
styczeń 2020Smażenia nie stosuje się w produkcji
Smażenia nie stosuje się w produkcji
czerwiec 2020Który z wymienionych składników nie jest dodawany w procesie produkcji jogurtów owocowych
Który z wymienionych składników nie jest dodawany w procesie produkcji jogurtów owocowych
czerwiec 2020Celem procesu homogenizacji nektaru owocowego jest
Celem procesu homogenizacji nektaru owocowego jest
styczeń 2020Gotowanie cukrzycy następuje bezpośrednio przed procesem
Gotowanie cukrzycy następuje bezpośrednio przed procesem
styczeń 2020Które z urządzeń jest wykorzystywane w przetwórstwie mięsa?
Które z urządzeń jest wykorzystywane w przetwórstwie mięsa?
Czas rozwiązywania: 0 godzin, 0 minut i 0 sekund.
Twój wynik: 0%
Udzielono poprawnej odpowiedzi na 0 pytań z 40.