Kwalifikacja T.15
październik 2013Przyjęcie typu lampka wina należy zaplanować w godzinach
Przyjęcie typu lampka wina należy zaplanować w godzinach
styczeń 2019Serwując zupę z wazy z lewej strony gościa, kelner stosuje serwis
Serwując zupę z wazy z lewej strony gościa, kelner stosuje serwis
styczeń 2018Zadaniem Instytutu Żywności i Żywienia jest
Zadaniem Instytutu Żywności i Żywienia jest
wrzesień 2014Która grupa produktów jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka?
Która grupa produktów jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka?
czerwiec 2017Zalecane spożycie błonnika dla piętnastoletniego chłopca wynosi 19 g na dobę. Zawartość błonnika w 100 g puree z grochu wynosi 9,0 g. Ile puree z grochu pokryje zalecane dobowe spożycie błonnika dla tego chłopca?
Zalecane spożycie błonnika dla piętnastoletniego chłopca wynosi 19 g na dobę. Zawartość błonnika w 100 g puree z grochu wynosi 9,0 g. Ile puree z grochu pokryje zalecane dobowe spożycie błonnika dla tego chłopca?
czerwiec 2020Jeżeli zakład gastronomiczny organizuje konferencję dla przedstawicieli branży gastronomicznej, to stosuje
Jeżeli zakład gastronomiczny organizuje konferencję dla przedstawicieli branży gastronomicznej, to stosuje
styczeń 2019Które produkty, zgodnie z opracowaną przez IŻŻ Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, powinny być spożywane przez zdrowego człowieka w największej ilości?
Które produkty, zgodnie z opracowaną przez IŻŻ Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, powinny być spożywane przez zdrowego człowieka w największej ilości?
styczeń 2015Oblicz cenę gastronomiczną netto 1 porcji deseru, jeśli całkowity koszt surowców zużytych do sporządzenia 10 porcji tego deseru wynosi 80 zł, a marża gastronomiczna 150%.
Oblicz cenę gastronomiczną netto 1 porcji deseru, jeśli całkowity koszt surowców zużytych do sporządzenia 10 porcji tego deseru wynosi 80 zł, a marża gastronomiczna 150%.
styczeń 2019Ryby mrożone do zakładów gastronomicznych należy transportować w temperaturze co najmniej
Ryby mrożone do zakładów gastronomicznych należy transportować w temperaturze co najmniej
styczeń 2019Ile wyniesie cena gastronomiczna netto 1 porcji zapiekanki, jeśli całkowity koszt sporządzenia 10 porcji zapiekanki wynosi 12,00 zł, zakład stosuje ryczałt na przyprawy w wysokości 10% i marżę gastronomiczną w wysokości 150%?
Ile wyniesie cena gastronomiczna netto 1 porcji zapiekanki, jeśli całkowity koszt sporządzenia 10 porcji zapiekanki wynosi 12,00 zł, zakład stosuje ryczałt na przyprawy w wysokości 10% i marżę gastronomiczną w wysokości 150%?
styczeń 2016Ile powinna wynosić minimalna temperatura serwowania zup gorących?
Ile powinna wynosić minimalna temperatura serwowania zup gorących?
styczeń 2016Którego produktu zbożowego nie należy stosować w diecie łatwostrawnej?
Którego produktu zbożowego nie należy stosować w diecie łatwostrawnej?
czerwiec 2014Jaki będzie całkowity koszt organizacji przyjęcia weselnego dla 150 gości, jeżeli restauracja stosuje stawkę 140,00 zł od osoby, a koszt wynajęcia zespołu muzycznego wynosi 2 000,00 zł?
Jaki będzie całkowity koszt organizacji przyjęcia weselnego dla 150 gości, jeżeli restauracja stosuje stawkę 140,00 zł od osoby, a koszt wynajęcia zespołu muzycznego wynosi 2 000,00 zł?
styczeń 2018Który błąd żywieniowy powoduje u dzieci i młodzieży zahamowanie procesów wzrostowych?
Który błąd żywieniowy powoduje u dzieci i młodzieży zahamowanie procesów wzrostowych?
czerwiec 2018Która forma płatności jest najrzadziej stosowana przy regulowaniu rachunku za usługę gastronomiczną w restauracji?
Która forma płatności jest najrzadziej stosowana przy regulowaniu rachunku za usługę gastronomiczną w restauracji?
styczeń 2015Na stoły o wymiarach 120 cm x 80 cm restauracja powinna kupić obrusy o wymiarach
Na stoły o wymiarach 120 cm x 80 cm restauracja powinna kupić obrusy o wymiarach
październik 2016System à la carte produkcji potraw w restauracji obejmuje
System à la carte produkcji potraw w restauracji obejmuje
czerwiec 2019Który surowiec zawiera w swoim składzie najwięcej białka roślinnego
Który surowiec zawiera w swoim składzie najwięcej białka roślinnego
czerwiec 2017Które produkty są najlepszym źródłem białka pełnowartościowego?
Które produkty są najlepszym źródłem białka pełnowartościowego?
styczeń 2019Zakładem gastronomicznym typu żywieniowego jest
Zakładem gastronomicznym typu żywieniowego jest
czerwiec 2015W organizmie człowieka w wyniku odwodnienia mogą wystąpić niedobory
W organizmie człowieka w wyniku odwodnienia mogą wystąpić niedobory
czerwiec 2016Z prawej strony gościa, kelner
Z prawej strony gościa, kelner
styczeń 2017Podstawową usługą świadczoną przez zakłady gastronomiczne jest
Podstawową usługą świadczoną przez zakłady gastronomiczne jest
styczeń 2019Błonnik w organizmie człowieka
Błonnik w organizmie człowieka
styczeń 2017Ile wynosi wartość energetyczna 100 g makreli wędzonej zawierającej w swoim składzie 20,7 g białka i 15,5 g tłuszczu?
Ile wynosi wartość energetyczna 100 g makreli wędzonej zawierającej w swoim składzie 20,7 g białka i 15,5 g tłuszczu?
październik 2016W kuchni gorącej zaplanowano produkcję 155 porcji kotletów mielonych. Ile patelni elektrycznych należy wykorzystać do jednoczesnego usmażenia kotletów, jeżeli wydajność katalogowa patelni wynosi 120 sztuk/godzinę, a wymagany czas smażenia kotletów wynosi 30 minut.
W kuchni gorącej zaplanowano produkcję 155 porcji kotletów mielonych. Ile patelni elektrycznych należy wykorzystać do jednoczesnego usmażenia kotletów, jeżeli wydajność katalogowa patelni wynosi 120 sztuk/godzinę, a wymagany czas smażenia kotletów wynosi 30 minut.
styczeń 2015Które posiłki należy planować dla dzieci w wieku 3-6 lat?
Które posiłki należy planować dla dzieci w wieku 3-6 lat?
czerwiec 2017GHP to dobra praktyka
GHP to dobra praktyka
wrzesień 2015Planując jadłospisy, makaron można zamieniać
Planując jadłospisy, makaron można zamieniać
czerwiec 2015Który deser należy zaplanować w ofercie restauracji realizującej program „Węgierskie smakołyki”?
Który deser należy zaplanować w ofercie restauracji realizującej program „Węgierskie smakołyki”?
październik 2013Do zakładów typu uzupełniającego należą
Do zakładów typu uzupełniającego należą
styczeń 2020Korzystny wpływ na obniżenie napięcia nerwowego, poprawę pamięci i koncentracji ma spożywanie produktów bogatych
Korzystny wpływ na obniżenie napięcia nerwowego, poprawę pamięci i koncentracji ma spożywanie produktów bogatych
czerwiec 2018Do dekoracji stołu na uroczystą kolację zastosowania nie mają
Do dekoracji stołu na uroczystą kolację zastosowania nie mają
czerwiec 2020Podając gościom zupę wyporcjowaną w talerzu głębokim, kelner stosuje serwis
Podając gościom zupę wyporcjowaną w talerzu głębokim, kelner stosuje serwis
październik 2016Mięsa z kością nie można zastąpić
Mięsa z kością nie można zastąpić
styczeń 2015W przedszkolu na śniadanie zaplanowano kanapkę z szynką. Zgodnie z zasadami zamienności produktów, szynkę można zastąpić
W przedszkolu na śniadanie zaplanowano kanapkę z szynką. Zgodnie z zasadami zamienności produktów, szynkę można zastąpić
styczeń 2016Do sporządzenia 4 porcji kawy latte użyto 160 ml kawy espresso i 1 200 ml mleka. Ile kawy i mleka należy przygotować dla 17 osób?
Do sporządzenia 4 porcji kawy latte użyto 160 ml kawy espresso i 1 200 ml mleka. Ile kawy i mleka należy przygotować dla 17 osób?
październik 2016Dania tematyczne, np.: „Grzybowe przysmaki jesieni”, należy umieścić w karcie
Dania tematyczne, np.: „Grzybowe przysmaki jesieni”, należy umieścić w karcie
październik 2016Zestaw obiadowy dostarcza organizmowi człowieka 15 g białka, 5 g tłuszczu i 45 g węglowodanów przyswajalnych. Oblicz wartość energetyczną tego zestawu w kilodżulach (kJ), jeśli 1 kcal równa się 4,19 kJ.
Zestaw obiadowy dostarcza organizmowi człowieka 15 g białka, 5 g tłuszczu i 45 g węglowodanów przyswajalnych. Oblicz wartość energetyczną tego zestawu w kilodżulach (kJ), jeśli 1 kcal równa się 4,19 kJ.
styczeń 2016Dieta Dukana polega na ograniczeniu spożywania produktów
Dieta Dukana polega na ograniczeniu spożywania produktów
Czas rozwiązywania: 0 godzin, 0 minut i 0 sekund.
Twój wynik: 0%
Udzielono poprawnej odpowiedzi na 0 pytań z 40.