Kwalifikacja T.10
czerwiec 2019W restauracji hall i sala konsumencka, to pomieszczenia zaliczane do działu
W restauracji hall i sala konsumencka, to pomieszczenia zaliczane do działu
styczeń 2016Przenośne urządzenie elektroniczne służące do przyjmowania zamówień przy stole konsumenckim to
Przenośne urządzenie elektroniczne służące do przyjmowania zamówień przy stole konsumenckim to
styczeń 2017Pomocnik kelnerski służy do
Pomocnik kelnerski służy do
styczeń 2020Do usług żywieniowych świadczonych w barze mlecznym należy sporządzanie potraw
Do usług żywieniowych świadczonych w barze mlecznym należy sporządzanie potraw
czerwiec 2018Ile kompletów zastawy stołowej należy przygotować na przyjęcie zasiadane dla 100 gości, uwzględniając 20% zapasu?
Ile kompletów zastawy stołowej należy przygotować na przyjęcie zasiadane dla 100 gości, uwzględniając 20% zapasu?
październik 2016Zestaw bielizny stołowej służący do nakrywania stołów na przyjęcia zasiadane składa się
Zestaw bielizny stołowej służący do nakrywania stołów na przyjęcia zasiadane składa się
czerwiec 2018Która metoda obsługi gości wymaga wykorzystania dodatkowego stolika lub wózka kelnerskiego?
Która metoda obsługi gości wymaga wykorzystania dodatkowego stolika lub wózka kelnerskiego?
wrzesień 2014Sprzedaż abonamentowa posiłków jest podstawą świadczenia usług żywieniowych
Sprzedaż abonamentowa posiłków jest podstawą świadczenia usług żywieniowych
czerwiec 2019Oblicz długość stołu ustawionego w kształcie litery „I” dla 24 gości, którzy zajmą miejsca przy obu dłuższych jego bokach, jeżeli odległość od krawędzi stołu do środka pierwszego nakrycia wynosi 45 cm, a odległość między środkami sąsiadujących nakryć 80 cm.
Oblicz długość stołu ustawionego w kształcie litery „I” dla 24 gości, którzy zajmą miejsca przy obu dłuższych jego bokach, jeżeli odległość od krawędzi stołu do środka pierwszego nakrycia wynosi 45 cm, a odległość między środkami sąsiadujących nakryć 80 cm.
styczeń 2017Osiągnięcie progu rentowności przez zakład gastronomiczny oznacza, że jego wynik finansowy jest
Osiągnięcie progu rentowności przez zakład gastronomiczny oznacza, że jego wynik finansowy jest
styczeń 2018Do podania gościom metodą niemiecką naleśników z musem truskawkowym polanych sosem czekoladowym, należy przygotować
Do podania gościom metodą niemiecką naleśników z musem truskawkowym polanych sosem czekoladowym, należy przygotować
czerwiec 2018Którą usługę gastronomiczną rozliczył kelner, jeżeli zastosował system cen bankietowych?
Którą usługę gastronomiczną rozliczył kelner, jeżeli zastosował system cen bankietowych?
październik 2016Miejsce dla gościa honorowego – kobiety, na planie stołu w formie bloku „L” należy wyznaczyć
Miejsce dla gościa honorowego – kobiety, na planie stołu w formie bloku „L” należy wyznaczyć
wrzesień 2014Jak nazywa się 5% opust cenowy, który otrzymał klient za wpłacenie gotówką 40% zaliczki i reszty należności na 2 dni przed terminem płatności?
Jak nazywa się 5% opust cenowy, który otrzymał klient za wpłacenie gotówką 40% zaliczki i reszty należności na 2 dni przed terminem płatności?
styczeń 2020Do usług uzupełniających świadczonych przez bar kawowy należy
Do usług uzupełniających świadczonych przez bar kawowy należy
czerwiec 2019Oblicz cenę gastronomiczną netto 50 ml koniaku, jeżeli koszt zakupu butelki koniaku o pojemności 0,7 litra wynosi 140,00 zł, a marża gastronomiczna 100%.
Oblicz cenę gastronomiczną netto 50 ml koniaku, jeżeli koszt zakupu butelki koniaku o pojemności 0,7 litra wynosi 140,00 zł, a marża gastronomiczna 100%.
czerwiec 2019Serwis rosyjski można zastosować do podawania potraw na przyjęciu
Serwis rosyjski można zastosować do podawania potraw na przyjęciu
styczeń 2019Ile dyspenserów do soku o pojemności 20 litrów każdy należy zaplanować przy jednoczesnej ekspedycji 2 200 porcji napoju, jeżeli jedna porcja tego napoju ma pojemność 200 ml?
Ile dyspenserów do soku o pojemności 20 litrów każdy należy zaplanować przy jednoczesnej ekspedycji 2 200 porcji napoju, jeżeli jedna porcja tego napoju ma pojemność 200 ml?
styczeń 2019Na jaką kwotę kelner powinien wystawić rachunek za 16 zestawów obiadowych, jeżeli cena gastronomiczna brutto jednego zestawu obiadowego wynosi 31,00 zł, a zakład udzielił 20% rabatu od kwoty końcowej?
Na jaką kwotę kelner powinien wystawić rachunek za 16 zestawów obiadowych, jeżeli cena gastronomiczna brutto jednego zestawu obiadowego wynosi 31,00 zł, a zakład udzielił 20% rabatu od kwoty końcowej?
czerwiec 2017Barista powinien użyć spieniacza do sporządzenia kawy
Barista powinien użyć spieniacza do sporządzenia kawy
styczeń 2015Która usługa jest zaliczana do działalności podstawowej zakładów gastronomicznych?
Która usługa jest zaliczana do działalności podstawowej zakładów gastronomicznych?
styczeń 2017Do rejestrowania sprzedaży usług barmańskich służy program
Do rejestrowania sprzedaży usług barmańskich służy program
wrzesień 2014Za ostateczną czystość zastawy stołowej stosowanej do podawania potraw i napojów odpowiedzialny jest
Za ostateczną czystość zastawy stołowej stosowanej do podawania potraw i napojów odpowiedzialny jest
styczeń 2015Do usług uzupełniających świadczonych przez zakłady gastronomiczne sieci otwartej należy organizowanie
Do usług uzupełniających świadczonych przez zakłady gastronomiczne sieci otwartej należy organizowanie
czerwiec 2017Do ekspedycji potraw gorących w bufetach należy użyć
Do ekspedycji potraw gorących w bufetach należy użyć
czerwiec 2017Jeśli restaurator otrzymał od sprzedawcy fakturę za towar z błędnie wpisanym swoim imieniem i nazwiskiem, to dane te powinien poprawić, wystawiając
Jeśli restaurator otrzymał od sprzedawcy fakturę za towar z błędnie wpisanym swoim imieniem i nazwiskiem, to dane te powinien poprawić, wystawiając
czerwiec 2020Zakładem gastronomicznym sieci otwartej jest
Zakładem gastronomicznym sieci otwartej jest
styczeń 2017Oblicz Fc (food cost) zestawu złożonego z befsztyka, frytek i sałatki z buraków, jeżeli koszt netto przygotowania zestawu wynosi 12 zł, a jego cena gastronomiczna netto 40 zł?
Oblicz Fc (food cost) zestawu złożonego z befsztyka, frytek i sałatki z buraków, jeżeli koszt netto przygotowania zestawu wynosi 12 zł, a jego cena gastronomiczna netto 40 zł?
wrzesień 2014Klient rozlicza się z zakładem gastronomicznym za usługę bezgotówkowo, jeśli
Klient rozlicza się z zakładem gastronomicznym za usługę bezgotówkowo, jeśli
styczeń 2018Obsługę gości przy stole, podczas spotkania biznesowego z udziałem zaproszonego partnera zagranicznego i przedstawicieli firmy, należy rozpocząć od
Obsługę gości przy stole, podczas spotkania biznesowego z udziałem zaproszonego partnera zagranicznego i przedstawicieli firmy, należy rozpocząć od
czerwiec 2017Przyjęcie zorganizowane w godzinach 12:00÷13:00, podczas którego kelnerzy roznoszą na tacach napoje alkoholowe i bezalkoholowe oraz drobne przekąski, nazywane jest
Przyjęcie zorganizowane w godzinach 12:00÷13:00, podczas którego kelnerzy roznoszą na tacach napoje alkoholowe i bezalkoholowe oraz drobne przekąski, nazywane jest
wrzesień 2014Oblicz cenę gastronomiczną 100 ml wina, jeśli cena gastronomiczna butelki wina o pojemności 750 ml wynosi 150 zł?
Oblicz cenę gastronomiczną 100 ml wina, jeśli cena gastronomiczna butelki wina o pojemności 750 ml wynosi 150 zł?
październik 2016Gościom preferującym potrawy kuchni żydowskiej należy zaproponować
Gościom preferującym potrawy kuchni żydowskiej należy zaproponować
styczeń 2020Który serwis należy zastosować, aby szybko i sprawnie podać jednoporcjowo zamówiony posiłek dla 40 osobowej grupy wycieczki szkolnej?
Który serwis należy zastosować, aby szybko i sprawnie podać jednoporcjowo zamówiony posiłek dla 40 osobowej grupy wycieczki szkolnej?
styczeń 2017Podstawą kalkulacji kosztów surowców w systemie „food cost” jest
Podstawą kalkulacji kosztów surowców w systemie „food cost” jest
styczeń 2018Które urządzenie połączone z komputerowym systemem rozliczeń umożliwia wystawienie faktury VAT?
Które urządzenie połączone z komputerowym systemem rozliczeń umożliwia wystawienie faktury VAT?
styczeń 2016Której potrawy, z uwagi na religię i tradycje żywieniowe, nie należy planować w menu przyjęcia dyplomatycznego z udziałem ambasadora Izraela?
Której potrawy, z uwagi na religię i tradycje żywieniowe, nie należy planować w menu przyjęcia dyplomatycznego z udziałem ambasadora Izraela?
wrzesień 2014Który program komputerowy umożliwia szybkie sporządzenie kalkulacji kosztów przyjęcia okolicznościowego?
Który program komputerowy umożliwia szybkie sporządzenie kalkulacji kosztów przyjęcia okolicznościowego?
czerwiec 2017Podczas bankietów typu angielskiego
Podczas bankietów typu angielskiego
styczeń 2015Napój mieszany sporządza się zgodnie z recepturą z wody mineralnej i soku z cytryny użytych w proporcji 2:1. Oblicz ilość soku z cytryny, którą należy dodać do 600 cm3 wody mineralnej, aby otrzymać napój mieszany.
Napój mieszany sporządza się zgodnie z recepturą z wody mineralnej i soku z cytryny użytych w proporcji 2:1. Oblicz ilość soku z cytryny, którą należy dodać do 600 cm3 wody mineralnej, aby otrzymać napój mieszany.
Czas rozwiązywania: 0 godzin, 0 minut i 0 sekund.
Twój wynik: 0%
Udzielono poprawnej odpowiedzi na 0 pytań z 40.