Kwalifikacja T.05
styczeń 2016Jak należy przygotować jelita wieprzowe do produkcji kiełbas?
Jak należy przygotować jelita wieprzowe do produkcji kiełbas?
wrzesień 2015Do produkcji salcesonu włoskiego podrobowego należy przeznaczyć
Do produkcji salcesonu włoskiego podrobowego należy przeznaczyć
czerwiec 2016Wskaż temperaturę obróbki termicznej konserw sterylizowanych.
Wskaż temperaturę obróbki termicznej konserw sterylizowanych.
wrzesień 2015W obróbce elementów zasadniczych, zespołów mięśni w linii rozbiorowej, należy zastosować
W obróbce elementów zasadniczych, zespołów mięśni w linii rozbiorowej, należy zastosować
czerwiec 2015Masowanie mięsa do produkcji szynki wieprzowej gotowanej, przeprowadzane jest w 10 cyklach trwających po 1 godzinę z przerwą 4-godzinną po 5-tym cyklu. Całkowity czas masowania jednego wsadu mięsa wynosi
Masowanie mięsa do produkcji szynki wieprzowej gotowanej, przeprowadzane jest w 10 cyklach trwających po 1 godzinę z przerwą 4-godzinną po 5-tym cyklu. Całkowity czas masowania jednego wsadu mięsa wynosi
styczeń 2017Podział na klasy jakościowe: kl. I , kl. IIA, kl. IIB, kl. III i kl. IV dotyczy mięsa bez kości
Podział na klasy jakościowe: kl. I , kl. IIA, kl. IIB, kl. III i kl. IV dotyczy mięsa bez kości
wrzesień 2015Parametry przechowywania smalcu w warunkach chłodniczych powinny wynosić
Parametry przechowywania smalcu w warunkach chłodniczych powinny wynosić
czerwiec 2017Do produkcji lodu niezbędnego do zachowania odpowiedniej temperatury farszu w procesie kutrowania należy zastosować
Do produkcji lodu niezbędnego do zachowania odpowiedniej temperatury farszu w procesie kutrowania należy zastosować
wrzesień 2015Mięso wołowe klasy II jest
Mięso wołowe klasy II jest
czerwiec 2017Które mięśnie wchodzą w skład goleni przedniej – pręgi?
Które mięśnie wchodzą w skład goleni przedniej – pręgi?
styczeń 2017Mięso drobne baranie tłuste i ścięgniste zaliczane jest do
Mięso drobne baranie tłuste i ścięgniste zaliczane jest do
styczeń 2015Na 10 paletach znajdowało się 36 opakowań zbiorczych po 20 kilogramów przetworów mięsnych. Ile kilogramów przetworów mięsnych wydano z magazynu?
Na 10 paletach znajdowało się 36 opakowań zbiorczych po 20 kilogramów przetworów mięsnych. Ile kilogramów przetworów mięsnych wydano z magazynu?
styczeń 2017Zgodnie z BN-62/80 Rozbiór i wykrawanie mięsa w tuszach, półtuszach i ćwierćtuszach w wyniku rozbioru uzupełniającego części zasadniczych uzyskuje się elementy przeznaczone do dystrybucji oraz do produkcji
Zgodnie z BN-62/80 Rozbiór i wykrawanie mięsa w tuszach, półtuszach i ćwierćtuszach w wyniku rozbioru uzupełniającego części zasadniczych uzyskuje się elementy przeznaczone do dystrybucji oraz do produkcji
czerwiec 2016Zamrażanie kriogeniczne polega na wykorzystaniu
Zamrażanie kriogeniczne polega na wykorzystaniu
styczeń 2015Wyprodukowano 2600 kg kiszki kaszanej wyborowej. Masa użytych składników wynosiła 2000 kg. Jaka była wydajność gotowego produktu?
Wyprodukowano 2600 kg kiszki kaszanej wyborowej. Masa użytych składników wynosiła 2000 kg. Jaka była wydajność gotowego produktu?
czerwiec 2014Badanie na obecność gronkowców chorobotwórczych w przetworach mięsnych przeprowadza się podczas oceny
Badanie na obecność gronkowców chorobotwórczych w przetworach mięsnych przeprowadza się podczas oceny
czerwiec 2014Do produkcji użyto 1200 kg surowca mięsnego. Oblicz wydajność produktu gotowego, jeżeli otrzymano 1500 kg produktu.
Do produkcji użyto 1200 kg surowca mięsnego. Oblicz wydajność produktu gotowego, jeżeli otrzymano 1500 kg produktu.
czerwiec 2017Ile kg kabanosów dostarczono do odbiorcy, jeżeli zamówił on 3 opakowania kartonowe, a w każdym z nich znajdowało się 15 paczek kabanosów o masie 100 g każda?
Ile kg kabanosów dostarczono do odbiorcy, jeżeli zamówił on 3 opakowania kartonowe, a w każdym z nich znajdowało się 15 paczek kabanosów o masie 100 g każda?
styczeń 2015Mięso mielone, aby miało lepszą ochronę jakości, dobry wygląd oraz dłuższy okres trwałości, należy zapakować
Mięso mielone, aby miało lepszą ochronę jakości, dobry wygląd oraz dłuższy okres trwałości, należy zapakować
styczeń 2015Zakupiono 4000 kg bydła. Uzyskano 2000 kg masy poubojowej ciepłej. Ile wynosił wskaźnik wydajności rzeźnej?
Zakupiono 4000 kg bydła. Uzyskano 2000 kg masy poubojowej ciepłej. Ile wynosił wskaźnik wydajności rzeźnej?
czerwiec 2017W pierwszej fazie rozbioru niezmechanizowanego od półtuszy wieprzowej oddziela się
W pierwszej fazie rozbioru niezmechanizowanego od półtuszy wieprzowej oddziela się
styczeń 2017Podczas rozbioru tusz bydlęcych kolejnym etapem po całkowitym zdjęciu skóry z tuszy jest
Podczas rozbioru tusz bydlęcych kolejnym etapem po całkowitym zdjęciu skóry z tuszy jest
czerwiec 2016Aby przyspieszyć proces peklowania mięsa, poddaje się je plastyfikacji
Aby przyspieszyć proces peklowania mięsa, poddaje się je plastyfikacji
czerwiec 2014Dużą wydajność i szybkość zamrażania uzyskuje się, stosując metodę
Dużą wydajność i szybkość zamrażania uzyskuje się, stosując metodę
styczeń 2015W celu poprawy tekstury, soczystości wędlin, skrócenia czasu zestalania galaret, wyeliminowania wycieku termicznego, należy zastosować
W celu poprawy tekstury, soczystości wędlin, skrócenia czasu zestalania galaret, wyeliminowania wycieku termicznego, należy zastosować
czerwiec 2016Przyczyną suchej konsystencji i braku spoistości szynek wędzonych jest użycie mięsa
Przyczyną suchej konsystencji i braku spoistości szynek wędzonych jest użycie mięsa
czerwiec 2017Wymienione w kolejności czynności: dobór surowca, peklowanie mokre, masowanie, napełnianie i sznurowanie, osadzanie, wędzenie dymem gorącym, obróbka cieplna, studzenie powietrzem, chłodzenie, należy wykonać w produkcji
Wymienione w kolejności czynności: dobór surowca, peklowanie mokre, masowanie, napełnianie i sznurowanie, osadzanie, wędzenie dymem gorącym, obróbka cieplna, studzenie powietrzem, chłodzenie, należy wykonać w produkcji
czerwiec 2014Do rozmrażania półtusz i ćwierćtusz należy zastosować metodę
Do rozmrażania półtusz i ćwierćtusz należy zastosować metodę
czerwiec 2014Do rozbioru półtusz należy zastosować
Do rozbioru półtusz należy zastosować
styczeń 2017Ile szynki z golonką pozyskano podczas rozbioru 1 200 kg półtusz wieprzowych, jeżeli średni uzysk w stosunku do masy półtuszy tego elementu wynosi 25%?
Ile szynki z golonką pozyskano podczas rozbioru 1 200 kg półtusz wieprzowych, jeżeli średni uzysk w stosunku do masy półtuszy tego elementu wynosi 25%?
styczeń 2016Na czas chłodzenia półtusz wieprzowych, poza warunkami fizjologicznymi (typu: grubość okrywy tłuszczowej), wpływa głównie
Na czas chłodzenia półtusz wieprzowych, poza warunkami fizjologicznymi (typu: grubość okrywy tłuszczowej), wpływa głównie
styczeń 2016Każdą wyprodukowaną partię wędlin bada się organoleptycznie, określając
Każdą wyprodukowaną partię wędlin bada się organoleptycznie, określając
wrzesień 2015Temperatura przechowywania wędlin podsuszanych powinna wynosić
Temperatura przechowywania wędlin podsuszanych powinna wynosić
styczeń 2016Tłuszcz rafinowany to tłuszcz uzyskany ze smalcu lub łoju topionego, poddany rafinacji w celu oddzielenia zanieczyszczeń mechanicznych oraz
Tłuszcz rafinowany to tłuszcz uzyskany ze smalcu lub łoju topionego, poddany rafinacji w celu oddzielenia zanieczyszczeń mechanicznych oraz
czerwiec 2015Metoda szybkiego zamrażania mięsa, powoduje
Metoda szybkiego zamrażania mięsa, powoduje
czerwiec 2014Do produkcji salcesonu włoskiego podrobowego należy przeznaczyć
Do produkcji salcesonu włoskiego podrobowego należy przeznaczyć
styczeń 2015Ile miesięcy wynosi maksymalny okres przechowywania mięsa wieprzowego w temperaturze -18°C ?
Ile miesięcy wynosi maksymalny okres przechowywania mięsa wieprzowego w temperaturze -18°C ?
styczeń 2016Kuter należy zastosować do
Kuter należy zastosować do
czerwiec 2014Jak nazywa się część zasadnicza, zawierająca mięsień lędźwiowy wewnętrzny i część mięśnia biodrowego z otaczającą tkanką łączną?
Jak nazywa się część zasadnicza, zawierająca mięsień lędźwiowy wewnętrzny i część mięśnia biodrowego z otaczającą tkanką łączną?
styczeń 2015Płuca, wątrobę, nerki należy poddać mrożeniu w blokach w zamrażarce
Płuca, wątrobę, nerki należy poddać mrożeniu w blokach w zamrażarce
Czas rozwiązywania: 0 godzin, 0 minut i 0 sekund.
Twój wynik: 0%
Udzielono poprawnej odpowiedzi na 0 pytań z 40.